Du har gått från asylsökande till migrant. Det är måndag den tredje februari och på radion hör du en man som heter Henrik Malm Lindberg från delegationen för migrationsstudier, Delmi, säga att du lever i stor utsatthet och att gruppen du nu ingår i ofta hamnar i svårigheter av olika slag. Du håller med: Om du lever i en våldsam relation kan du inte gå till polisen. Du kan inte hyra en lägenhet. Du har inga pengar. Om du får ett arbete kanske din arbetsgivare vägrar betala ut din lön men du får ingen facklig uppbackning. Du tror att det är detta Henrik Malm Lindberg menar när han pratar om utsattheten.
Migrationsverket har beslutat att du inte har något skyddsbehov. Varför vet du inte. Det kan bero på att det som tidigare ansågs vara risker för ditt liv inte längre gör det sedan asyllagstiftningen ändrades för några år sedan. Det kan också handla om Migrationsverkets godtycklighet som det gång på gång larmats om: felaktig åldersuppskrivning av minderåriga människor på flykt, hbtqi-personer som måste bevisa sin läggning eller könsidentitet enligt en generaliserande och otillräcklig mall. Eller så handlar det bara om ett system som aldrig ville ge dig en chans, där politiker oavsett ideologisk hemvist pratar om volymer, siffror och åtstramningar.
När du får avslag på din asylansökan går du under jorden. Det innebär, förutom den ständiga stressen att bli upptäckt, att du inte har rätt till annan vård än sådan ”som inte kan anstå”. Om Migrationsverket gett dig avslag på grund av att de inte har tillräcklig kunskap om din transidentitet kommer du nu inte heller har tillgång till den medicinska vård du behöver under din transition.
Henrik Malm Lindbergs röst brusar i bakgrunden. Du tror att han är arg över att det här landet har urholkat asylrätten och deporterar människor trots deras skyddsbehov. Det är han inte.
Han syftar istället på möjligheten att överklaga Migrationsverkets beslut. Det spelar ingen roll hur många organisationer, jurister och papperslösa personer som larmat om felaktiga och rättsosäkra beslut. Henrik Malm Lindberg tycker att man ”bör se över möjligheten till överklagande”. Henrik Malm Lindberg vill inte prata om hur de senaste årens systematiska nedrustning av asylrätten har gjort att allt fler tvingas leva utan papper. Han ifrågasätter istället varför du inte vill återvända frivilligt till platsen du flytt ifrån. ”Vi ska ha ett system som har rättssäkerhet och humanitet, men vi måste också se till effektivitetsaspekterna”, säger han till Sveriges radio.
Någon ska titta dig i ögonen när du utvisas till ett land där du riskerar ditt liv och kalla det för effektivitetsaspekter.